måndag 31 oktober 2011

Brum, brum

Ännu en sömnad från Stoff och Stil -resan. Att lillkillen gillar bilar och jag gillar retro gjorde tygvalet lätt.
Jag skulle kunna kalla den här sidan för "första gången jag...", för nu borde jag skriva att det här är första gången jag syr raglanärm...:) Jag tror jag låter bli, det börjar bli tjatigt.

Min treåring är av det smalare slaget... inspirerad av en kollega kallar jag honom ibland för sugröret. Det ställde till måtten en aning av mönstret, kanke är det också extra brett eftersom det fakiskt är till för sweartshirts.
Första tröjan, till höger, sydde jag medvetet efter mönstret och därefter sydde jag av fyra centimeter på varje sida. Jag sneddade upp mot ärmhålan och smalnade bara av ärmen något. Det blev fin, fint. Så passade jag på att prova flatlock-sömmen med röd tråd. En liten men ack så effektfull liten färgklick.


Nästa tröja ritade jag av mönstret för att modifiera det innan jag klippte tyget. Jag vek beslutsamt in fyra centimeter på varje sida ända upp till ärmsömmen. Ärmen smalnade jag sedan av därifrån. Den blev nu ganska smal men jag chansade. Resultatet? Ja den är klart användbar men är nog inte riktigt lika följsam som en ärm ska vara. Som en liten detalj la jag till en bil i nederkant där jag maskinbroderade hans namn, färdigmärkt och klar för föskolan!

Mönster: Modifierat Joggingset, nr 65000. Stoff&Stil
Tyg: Strechjersey med bil matchande stretchjersey och mudd, Stoff&Stil

Sämst: Tänkte starta upp med att stryka mönstret... det sa bara slurp, fast tyst, sen hade det smält ihop... Fick rädda det som räddas gick och rita en ny framdel utifrån det... Ibland är det inge vidare att vara nitisk...:/

Bäst: Även om jag nu och då suktar efter en overlock så älskar jag min egen maskin. Den fuskovelockar, fuskflatlockar, fuskbroderar... och allt tillsammans blir det rikigt bra!
Husqvarna Viking, Emerald 183

Snart: Syfestivalen!

söndag 23 oktober 2011

Projekt Runaway


Nja, jag kanske inte riktigt är en deltagare i ovan nämnda serie men det kändes ändå som lite rolig kläddesign när jag piffade den här omlottröjan. Helt min idé är det ju inte heller... Tog inspiration från en butik i Göteborg där man blandat grova material med tunna.
Jag valde starkt lila swearthirt tyg som jag matchade med en riktigt rosa (nästan åt det oranga hållet) sidenvolang. Det blev så härligt att jag inte kunde hejda mig utan fortsatte att sätta det även i ärmsluten.
Lyckades desutom rota fram mina två sista rosa, virkade små blommor ur lådan som jag piffade till med lite pärlor i mitten.
Jag som annars mest bär svart får nu en riktig färgklick till "lagom-festlig"-garderoben:)

Mönster: Stoff och Stil, Omlott tröja nr. 22024
Tyg: Stoff och Stil, sweartshirt
Nytt: Det här var första gången jag sytt i sweartshirt. Behagligt och lättsytt lär det inte bli den sista!

lördag 22 oktober 2011

Matchande familjen!

Gubben Höst, tänk nu målar han björken i gult,
å med regnmoln intvålar han hela skyn så fult...

Ikväll ska vi på  middag till en familj som beställ sig matchande mössor till de tre tjejerna i familjen. Istället för en blomma bestämde jag mig för att utöka paketet med turkosa mössor till killarna och förstås ett par småvantar till lilltösen. Bara stora grabben vågar ha en stänk lila på  knoppen kommer ingen missa att det här gänget hör ihop!

onsdag 19 oktober 2011

Steg för steg - Babyvantar

Inspirerad av andra bloggares fina tutorials, vill jag bjuda på en egen. Därför kommer här en steg-för-steg bskrivning av hur jag syr babyvantar. Håll till godo!

Det är smidigt att börja med att göra en mall.
Min mäter 7.5 *10 cm

Klipp till fyra lika stora bitar.
(Möjligen kan fodret klippas något mindre) 
Förslagsvis trikå i de yttreoch fleece till dem inre.
Overlocka eller som jag "fuskoverlocka"
på vanlig maskin runt kanterna på alla fyra.
Vänd yttertyget.
Trä in fodret i vanten. Kankse behöver
kanten klippas jämn...

Klipp ut en bit muddväv ca 14*15cm

Overlocka den längsta sidan. Var noga med att
tyget strechar åt motsatt håll.

Vik ihop mudden på hälften. Så den bildar ett "rör".

 
Trä mudden över vanten var noga så att alla lager
hamnar under sömmen och overlocka kanten.
Kontrollera och ev. eftersy.
Vänd mudden rätt och vóla! vanten är klar!
Bara att börja om och göra en till:)
Mudden kan sedan anvädas utvikt
eller övervikt över handen som ovan.
Lycka till!

 
Sy ner sömsmånen med en tvillingsöm
om du vill ha det rikigt snitsigt!

söndag 16 oktober 2011

Lätt som en plätt


Första sömnaden från Stoff&Stil skattkistan. Som ni ser av bilden så började jag med en omlott-topp. Enligt beskrivningen skulle det vara "Easy" och bedömdes till en "knapp" i svårighetsgrad. Jag kan inte annat än instämma. Otroligt lätt och rolig sömnad. Inga infodringar, sneslåband, knappar eller blixtlås... Bara att sy ihop.
Men storleken! Jag som i i butik drar 40-42 fick inse att mönstret på 44 satt allt för tight. Det hela slutade med att min rara bonus-brorsdotter fick sig en ny tröja. Å andra sidan passade den mjuka velouren fint på hennes snart 11åriga kropp:)

Mönster: Stoff och Stil, Omlott tröja nr. 22024
Tyg: Stoff och Stil; Stretchvelour med hjärtan


Surt: Jag har förstått att kommentarlådan fungerar dåligt. Om man klickar på förhandsgranska först kan det fungera bättre. Hoppas det löser sig inom kort...:/
Sött: Förra hösten började jag vilja sy kläder. Jag fick ihop en mössa och var stolt så jag höll på att spricka. Inte visste jag då vilken resa jag precis hade börjat...:)

torsdag 13 oktober 2011

Inga kalla öron!

När kylan smiter runt huvudknoppen är det skönt med en lagom tjock mössa. Förrutom att de är snygga går de så precis lagom in under cykelhjälmen... perfekt till mina hurtiga kollegor som önskade sig de här!

Tyg: Härligt kvalitetstyg från e-slöjd
Plus: Några småbitar blev kvar av tygerna som kommer bli fina muddar:)
...kommer mera...: Jag sydde ytterligare några mössor samma kväll men eftersom ägarna inte fått dem ännu får bilden vänta...


En härlig höst önskar jag er alla!

måndag 10 oktober 2011

Stoff och Stil- resa!

Vilket godisbord för den sytokige va?!
I helgen fick jag min födelsedagsresa ner till Göteborg tillsammans med min mamma. Där gick vi på Stil&Stoff och här är min skörd!
Tyger och mönster till varma tröjor till mig, tuffa toppar till lillkillen, en liten klänning till systerdottern... glansigt tyg till en hjältemantel... och lite annat smått och gott:) Det kommer bli en härlig höst!

Och så här blev det:
Hjärtmönstrad velour
Spill av hjärtmönstrad velour
Lila sweartshirt och sidenband
Marin stretchjersey, enfärad och bilmönstrad
Superhjältemantel

fredag 7 oktober 2011

När höstkylan smyger sig på


Litet pyssel en kväll som ska värma små babyfingrar i höstkylan.
Den här gången smalnade jag av mudden något och fodrade vantarna med fleece. Mjukt och gosigt!
Kanten sydde jag ner med en tvillingsöm, gjorde ett proffsigt intryck tycker jag.

onsdag 5 oktober 2011

Kundvagnsbältet och kassen som inte ville bli till...


Bloggar kan verkligen bjuda på inspiration. När jag såg ett sånt här kundvagnsbälte hos Kångkarong var jag såld. Enkelt och roligt att sy och verkar ju onekligen verkligen smart. Den ska alltså ge stöd, och hålla fast ett litet barn i kundvagnen. Då när de är för tunga för att bära men samtidigt inte riktigt hittat balansen när de sitter.

Sen skulle jag då svänga till en kasse. Tidsberäkning ca. en timme baserat på tidigare erfarenhet av kassömnad. Det blev inte riktigt så... Hur som helst vann jag! Nu är kassen färdig :)

Mönster: Jag kapade Kångkarong rakt av 90*14 cm. Karborbanden 22 cm. Möjligen sitter de på tvären lite glest.

Användare: Tja är du i behov och gillar vad du ser, lägg in en kommentar och kanske, kanske har du tur! :)

Populära inlägg